Dobrý chlap

02.11.2020 11:53

    Vybrala si ho, lebo mu z očí kričalo dobro. Tento chlap mi neublíži – pomyslela si. Bol presným opakom jej bývalého. Už mala dosť hádok a kriku. Tento chlap je pokojný, nič ho nerozčúli, tu bude v bezpečí.

Dobrý chlap je zodpovedný. Nemá rád konflikty, snaží sa všetko vyjednať po dobrom. Načo zbytočné problémy? Nemá na to energiu...chce hlavne kľud.

Dobrý chlap je rozvedený, ale vychádza dobre s bývalou ženou. Nakoniec, veď majú spoločné deti, tak načo to zbytočne hrotiť?

Deti športujú a hrajú divadlo, s bývalou chodievajú spolu na súťaže a vystúpenia detí, záleží im na tom, aby tam boli obaja, aby deti mali pocit, že sú stále rodina.

Ona začína byť nespokojná. Bývalá žena si nepraje, aby chodil s novou partnerkou na akcie, týkajúce sa ich detí, nepraje si, aby mal doma deti vtedy, keď je tam aj ona. Siahodlhé telefonáty jeho ex, dohováranie – nie je vhodné, aby tam Ona chodila, je to len naša záležitosť, tradícia, Ona tam nepatrí. Pre istotu naznačí aj deťom, že ocko je teraz s novou tetou a už sa im nebude toľko venovať. On jej sľúbi, že všetko bude ako obvykle, veď Ona to pochopí..za žiadnu cenu nechce, aby sa mu deti odcudzili. Sú pre neho na prvom mieste.

Ona sa snaží chápať, ale vo vnútri to v nej vrie. Cíti sa vylúčená, odmietnutá, zneistená. Začne na neho tlačiť: Postav sa za mňa! Ukáž jej, kde je tvoje miesto!

 

Som ako medzi dvoma mlynskými kameňmi – sťažuje sa dobrý chlap terapeutke – som už z toho unavený. Čo tie ženské stále chcú?

Ani nevie, ako sa ocitli spolu v tej miestnosti, v poradni. Ona je smutná, uzavretá, občas plače. On sa ju snaží utešiť, chytí ju za ruku – veď ja ťa mám rád! Je zúfalý – prečo ti nestačí, že sa snažím? Veď robím čo môžem, čo to nevidíš? Slová sa od nej odrážajú ako ping pongové loptičky od steny. Ona už neverí – chce vidieť činy, slová nie sú dosť. Chce, aby sa k nej pred svetom postavil, zastal si ju. Akosi sa to celé zmenilo. Ona chce byť viac s ním, on uniká, chce kľud...snaží sa vyhovieť jednej, aj druhej. Si pre mňa dôležitá – hovorí jej a jedným dychom vysvetľuje, ako nechce prísť o deti. Zrazu už je vo vzťahu s nimi aj jeho bývalá žena a tie dve ženy spolu bojujú. On nechápe – ako sa to stalo? Prečo nemôže akceptovať pár bezvýznamných požiadaviek? To chce tak veľa?

 

Jeho bývalá nerešpektuje jeho nový vzťah a prekračuje jeho hranice a on jej to umožňuje. Keď je priepustná hranica, ľahko sa stane, že jeho ex prehupne na druhú stranu , riadi ho a diktuje, čo sa bude diať, určuje si podmienky. Je pre neho ťažké rázne sa voči nej vymedziť. Nikdy to tak nerobil, prieči sa mu to. Cíti sa vtedy ako zlý človek, toto nie je jeho štýl. Bojí sa, že sa mu to vypomstí, že to zasiahne jeho vzťah s deťmi. Radšej ustupuje a chce kľud....Ale nemá ho. V jeho súčasnom vzťahu je napätie, cíti ho v tóne jej hlasu, v pohľade, vo výčitkách....cíti sa neporozumený...veď chce iba dobre, chcel by, aby mu viac verila, aby videla, že v niektorých veciach si už nedá od bývalej porúčať, že nie je všetko iba biele a čierne..

Jeho neschopnosť dať bývalej žene hranice spôsobuje, že súčasná partnerka stále viac na neho tlačí a robí to za neho. Dostáva sa do pozície, kedy vyžaduje, argumentuje, protestuje. Javí sa ako hysterická ženská, nespoznáva ju. Cíti, ako si od nej potrebuje občas oddýchnuť a na niektoré otázky radšej neodpovedá, alebo zaklame, aby ju zbytočne nedráždil.

On pre ňu prestáva byť bezpečný. Zrazu už v tom nie sú spolu, stoja proti sebe. Už ho neustále podozrieva, lebo nevie, či jej zasa niečo nezatajil. Prestáva si ho vážiť, má chuť ním zatriasť, aby si uvedomil, že ju stráca. Jej oči sú čoraz smutnejšie, ale on smútok v jej očiach za jej hnevom nevidí.

Áno, je taký...nekonfliktný. Hovorí jej, aby ocenila, že sa snaží. Ona sa tiež snaží, veľa toho unášala, ale už nechce. Už nevie, či je pre neho dôležitá. Ona potrebuje vedľa seba chlapa, chce sa spoľahnúť, chce cítiť jeho pevnosť. Chce jeho? Alebo chce vlastne niekoho iného, ráznejšieho? Ako dosiahnuť, aby ju nebral ako hysterku, čo stále po ňom niečo chce? Ako dosiahnuť, aby videl, ako jej je v tom ťažko? Mohla by byť trpezlivejšia, mohla by viac chápať jeho strach, že mu bývalá “ukradne” deti? Mohla by byť nejako v tom strachu s ním? Mohla by sa zachytiť niečoho, čo jej dá istotu, že aj on chce s tým strachom bojovať? Čím viac mu vyčíta, tým viac sa od nej vzďaľuje....vidí a cíti to, ale nevie, ako má s ním hovoriť, aby necítil hnev a výčitku v jej hlase. Ako skryť trpkosť, ktorá prehlušila všetku lásku k nemu? Citi sa nepochopená a ubolená. Ako je to možné? On je predsa taký dobrý chlap!